Productinformatie Sikkens Buitenlak Hoogglans
Buitenlak Hoogglans is een hoogglanzende buitenlak op basis van alkydhars. Het beschikt over een fraaie vloeiing en een optimale beveiligde werking op deuren en kozijnen. Daarnaast is deze aflak moeiteloos te verwerken en biedt het een hoge dekkracht. Het item bevat oplosmiddelen en is dus specifiek bedoeld voor gebruik buitenshuis. Buitenlak Hoogglans kan, indien gewenst, worden verdund met terpentine. Een laklaag is stofdroog na ongeveer 2 uur en overschilderbaar na circa 18 uur. Volledige doorharding duurt ongeveer 36 uur, waarop de lak dan tot 8 jaar beveiliging op houtwerk buiten biedt.
Met 1 liter Buitenlak Hoogglans kan gemiddeld genomen veertien vierkante meter oppervlakte worden beschilderd. Deze lak wordt aangeboden in een ruime variatie aan kant-en-klare kleuren, maar is ook mengbaar in een uiteenlopende dekkende kleuren. Het product is met name zeer juist voor toepassing op voorbehandeld houtwerk, bijv. buitendeuren en kozijnen in gevels, maar is ook extreem functioneel op oude terpentineverdunbare verflagen. Daarnaast kan Buitenlak Hoogglans ook worden toegepast op harde kunststoffen of metaal dat een correcte voorbehandeling heeft gehad. In ongeopende toestand kan je het item minstens twee jaar bewaren, op een koele en vorstvrije plaats.
Toepassingen voor Sikkens Buitenlak Hoogglans
Onbehandeld hout moet eerst worden ontvet met Alabastine Verfreiniger. Hierna schuur je de ondergrond op met schuurpapier P150 of P180 en maak je het afgeladen stofvrij. Scherpe hoeken en randen maak je rond en glad. Na het schuren ontvet je nog een keer en repareer je mogelijke beschadigingen met Alabastine Houtreparatie. Hierna breng je twee lagen Sikkens Buitenlak Grondlak aan, die je na drogen steeds schuurt met schuurpapier P220 of P280 (of een getal daartussen). Na de grondlak, kun je het compleet dekkend afwerken met 2 lagen Buitenlak Hoogglans, waarbij je tussen de twee lagen nog een licht opschuurt met een schuursponsje. Vergeet na het schuren niet om het oppervlak stofvrij te maken.
Als je oude beits- of verflagen wilt gaan overschilderen, verwijder je eerst slecht geworden verf met grof schuurpapier of een verfschraper. Hierna reinig je het vol weer met Alabastine Verfreiniger. De oude verflaag schuur je op tot deze dof is, met schuurpapier P220 of P280. Hierna werk je beschadigingen weer bij met Alabastine Houtreparatie en elimineer je stof. De finish is verder hetzelfde als bij kersvers hout. Vergeet hierbij dus ook niet tussen de grond- en aflaklagen steeds te blijven schuren en af te stoffen.
Hoe gebruik je Sikkens Buitenlak Hoogglans?
Als je Buitenlak Hoogglans gaat gebruiken, zorg je ervoor dat de omgeving maximaal geventileerd is. Doorgaans is dit buiten niet echt een probleem, maar let hier mede op als je bijvoorbeeld gaat schilderen onder een afdak. De buitentemperatuur moet tussen de vijf en 30 graden Celsius liggen, waarbij de volle zon of regenachtige dagen leuker kunnen worden vermeden. Op koudere dagen zullen verflagen aanzienlijk langer nodig hebben om te drogen dan op warmere dagen. Zo is de totale doorhardingstijd bij twintig graden Celsius ongeveer vier dagen, terwijl dit bij een temperatuur van tien graden Celsius 8 dagen kost.
Voor het aanbrengen van Buitenlak Hoogglans bedien je een lakviltroller voor grote oppervlakken en een varkensharen kwast voor kort en fijner werk. Na gebruik kun je je gereedschappen reinigen met terpentine. Voordat je de verf aanbrengt op je roller of kwast, roer je deze maximaal door. Als de ondergrond maximaal is voorbehandeld, kun je rekenen op een gemiddeld resultaat van 14 vierkante meter oppervlak per liter product. Na de klus kun je Buitenlak Hoogglans nog beperkt bewaren in de originele emballage voor de volgende keer.
Na de juiste voorbehandeling met een dubbele grondlaag Buitenlak Grondlak, wordt met Buitenlak Hoogglans een fraaie buitenduurzaamheid bereikt. Volledige gedroogde en doorgeharde verflagen behouden lang hun glans en beschermen gemiddeld 8 jaar het beschilderde houtwerk buiten. Houd je restjes verf over die je niet meer gaat gebruiken, gooi deze dan niet weg maar breng ze naar een verzamelpunt voor bondig chemisch afval.